Verdiskapingsanalyse i forbindelse med etableringen av Fortescue på Holmaneset i Bremanger kommune

 
 

Fortescue har søkt om å bygge et integrert produksjonsanlegg for grønt hydrogen og grønn ammoniakk på Holmaneset i Bremanger kommune. Som en del av planprosessen ble det vedtatt å utarbeide en verdiskapingsanalyse i forbindelse med denne etableringen.

Foto: Fortescue, Holmaneset, Bremanger Kommune

Samarbeid for gjennomføring av analysen

PwC har vært engasjert som prosjektleder og hatt det operative ansvaret for verdiskapingsanalysen. Hub for Ocean/Ocean Hyway Cluster har hatt et nært samarbeid med PwC og Bremanger kommune i forbindelse med gjennomføringen av analysen, der våre medlemsbedrifter har stått sentralt i intervjuprosessene og gjennomføringen av oppdraget. Ocean Hyway Cluster har deltatt i de fleste bedriftsintervjuene. I tillegg til intervjuer har relevante kunnskapsgrunnlag, offentlig tilgjengelig statistikk og rapporter inngått i underlaget for å utarbeide verdiskapingsanalysen.

Hovedformålet med analysen er å kartlegge hvordan industrietableringen kan bidra til:

  • å styrke lokalt og regionalt næringsliv

  • energiomstilling

  • samfunnsutvikling for øvrig

Forhold knyttet til spørsmål om sikkerhet og beredskap er ikke omfattet av denne analysen. Det blir utarbeidet særskilte konsekvensutredninger på dette området.

Satsingen innebærer store muligheter for utvikling av nye regionale verdikjeder, spesielt rundt det maritime miljøet i Florø, der også lokale aktører fra Bremanger vil kunne ta del i denne verdikjeden. Den norske ledelsen i Fortescue har i flere åpne fora uttalt at de ønsker sterk samhandling både med regionalt og lokalt næringsliv, og med dette legge til rette for stor lokal verdiskaping. Forutsetningen er at leverandørene møter leveransekravene både når det gjelder kvalitet, miljø og sikkerhet. For å følge opp potensielle leverandører for realiseringen av prosjektet, er det planlagt en leverandørkonferanse i samarbeid mellom Hub for Ocean og Fortescue. Datoen blir annonsert når denne er klar.

Analysen peker på flere både lokale, regionale og nasjonale ringvirkninger. Hub for Ocean/Ocean Hyway Cluster ser fram til å bidra til å realisere både ringvirkninger og nye verdikjeder i samarbeid med Fortescue, basert på mulighetsrommet verdiskapingsanalysen gjør rede for.


Spørsmål?

Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål eller kommentarer til verdiskapingsanalysen

 
 

Stein Kvalsund

 
 
Previous
Previous

Hy2gen Norge announces name change to Hy2gen Nordic, expanding across the Nordic region

Next
Next

New Partnership to Strengthen Norwegian-Singaporean Ties