Bærekraftige planer for maritim hydrogen
Hvordan skal produksjon og distribusjon av hydrogen foregå? Det var tema da 30 representanter fra hele verdikjeden var samlet til workshop i Bergen denne uken.
Arbeidsgruppen HyInfra startet allerede i vår arbeidet med å se på infrastruktur for hydrogen i maritim sektor. Mandag 2. desember var 30 representanter fra 23 bedrifter og organisasjoner samlet for å diskutere veien videre mot konkrete løsninger.
- Vi vet allerede at verftene kan ferdigstille hydrogendrevne båter på rundt 28 måneder fra bestilling. Mye av utfordringen nå handler om infrastruktur, altså produksjon, lagring og distribusjon av hydrogen, forteller prosjektleder i Ocean Hyway Cluster Kristin Svardal.
Dette er kjernen i det arbeidsgruppen jobbet med på mandagens møte. Blandt deltakerene var representanter fra både næringsliv, akademia, FoU, offentlig sektor og finans.
- Målet vårt er å jobbe frem konkrete verdikjeder for hydrogen til maritim transport. Vi mener det er viktig å ikke låse seg til en type verdikjede, men heller være åpen for flere alternativer utifra geografiske hensyn, volum, energitilgang, fartøystyper og strekninger fartøyet skal operere på.
Ocean Hyway Cluster er fasilitator for prosessen, der det jobbes med tre ulike fokusområder:
1) forskning og utdanning, 2) teknologi og innovasjon, og 3) politikk og finans. For alle de tre områdene ble det i workshopen jobbet med å definere konkrete aktiviteter og etablere en tidslinje for det videre arbeidet.
-Arbeidet bunner i hvordan vi kan få markedet for hydrogen til “å løsne”, med andre ord hvordan vi sammen kan bygge et hydrogenmarked. Her er infrastruktur en nøkkel. Offentlig innkjøp vil spille en vesentlig rolle for å skape et marked for ny teknologi. Vi kan sammenligne det med dagens elbilmarked. Her har effektive offentlige insentiver bidratt til å skape et marked, som igjen fører til volum og reduserte kostnader. Styringsmaktene må etablere lignende ordninger for skipsfart. Ocean Hyway Cluster vil være en dialogpartner og gi innspill på vegne av næringen framover.
Veien videre
Som klynge er vår jobb å fasilitere og sikre fremgang i arbeidsgruppen, men næringsaktørene er i fokus og må bestemme hvor veien går, sier Svardal. Øystein Ulleberg fra Institutt for energiteknikk er satt til å lede HyInfra arbeidsgruppen, og det er planlagt nytt møte allerede første kvartal i 2020. Ulleberg mener gruppen har et godt utgangsspunkt og er positiv til fortsettelsen.
- Denne gruppen består av profesjonelle aktører med gjennomføringsevne i form av både kompetanse og investeringsvilje. Vi har potensiale for å skape god match mellom aktører i ulike deler av verdikjeden. Utfordringen blir å ha to tanker i hodet samtidig: Både å skape løsninger for de første pilotene, men også jobbe langsiktig og se på løsninger for det som skal bli et kommersielt marked med ulike aktører og fartøystyper.